Strugurii în sarcină. Benefici sau nu?
Strugurii în sarcină sunt destul de controversați. Foarte multe gravide se feresc de aceste fructe, care, de altfel, au foarte mulți nutrienți necesari organismului uman. Este adevărat că beneficiile consumului de struguri sunt multiple, însă este nevoie de precauție în cazul femeilor însărcinate.
În mod surprinzător sau nu, strugurii fac parte din lista de fructe interzise în sarcină. Este important de precizat faptul că un consum moderat de struguri în timpul sarcinii, în cazul în care gravida este sănătoasă, nu dăunează, ci pot fi chiar benefici. Consumul în cantități mari poate să aibă însă efecte nedorite și, în cazuri extreme, consecințe destul de grave.
Strugurii în sarcină. Beneficii
Vitaminele și alte substanțe importante din struguri sunt: vitamina A,C și B1, beta caroten, fosfor, calciu, fier, magneziu, acid folic, omega 3 și DHA și heliu. Tocmai pentru că un aport nutrițional atât de valoros, strugurii pot fi consumați, în cantități mici și moderate în timpul sarcinii.
- Strugurii au un conținut ridicat de acid folic care este util pentru îmbunătățirea dezvoltării creierului fătului. Cea mai importantă funcție a acidului folic este capacitatea acestuia de a reduce riscul apariției malformațiilor congenitale. Strugurii sunt importanți pentru creierul fătului deoarece: formează nervii din creierul acestuia, reduce riscul malformațiilor congenitale și formează tubul cerebral al fătului.
- Datorită conținutului de apa și de fibre reușesc să reducă riscul de constipație, o stare dificilă cu care se confruntă deseori femeile însărcinate.
- Strugurii, în special cei verzi, sunt capabili să crească sistemul imunitar. Sistemul imunitar ridicat poate contracara numeroase boli. Femeilor gravide le este sugerat să consume suc de struguri, deoarece strugurii au o trăsătură alcalină. Pot menține sistemul imunitar și îmbunătățesc performanța rinichilor.
- Calciul din struguri este benefic în formarea oaselor și a dinților. Strugurii optimizează dezvoltarea fătului și întărește oasele femeilor însărcinate.
- Strugurii previn și tratează anemia deoarece conțin foarte mult fier;
Strugurii în sarcină. Riscuri
În ciuda efectelor pozitive menționate, experții consideră că strugurii pot avea și efecte negative în timpul sarcinii.
Există opinii potrivit cărora strugurii ridică temperatură corpului. În plus, strugurii provoacă gaze intestinale și cresc motilitatea intestinală. Iată ce alte fecte nedorite poate avea consumul de struguri în sarcină:
- Diaree. Consumul de prea mulți struguri crește căldură din stomac, ceea ce poate duce la diaree la femeile gravide. Diareea în timpul sarcinii este periculoasă, deoarece duce la pierderea lichidelor din organism.
- Toxicitate. Principală problemă cu consumul de struguri în timpul sarcinii este că aceștia conțin cantități mari de resveratrol. Acesta poate fi potențial toxic pentru femeile gravide care sunt dezechilibrate hormonal. Resveratrolul poate provocă mai multe complicații în timpul sarcinii. Cu toate acestea, problemele apăr doar în cazul consumului mare de struguri. Deci, consumul de struguri în timpul sarcinii nu ar trebui să fie o problemă în cazul în care nu mănânci foarte mulți.
- Strugurii pot provoca greață și dureri de cap Este vorba tot de strugurii negrii. Despre ei se spune că au coaja mai groasă, mai greu de digerat, că au o aciditate mai mare și de aceea pot cauza grețuri și vărsături. Iar resveratrolul conținut de ei poate conduce la apariția arsurilor stomacale și la declanșarea durerilor de cap.
Citește și: Alimente interzise copiilor! De ce e periculos sa ii oferi celui mic iaurt sau popcorn